O fântână curățată și acoperită pentru satul Hîrtopul Mic

La 19 martie 2017, la Veneția Mestre, Republica Italia, cetățenii Republicii Moldova din Diaspora, cu reședința în 19 state din întreaga lume și de acasă, au participat la întrunirea „Offline Adoptă un Vot”. Grupul de lucru Economic, inițiat în cadrul reuniunii și denumit «Diaspora economică pentru Moldova» (DEM), și-a propus să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, iar o direcție în acest sens este dezvoltarea social-economică regională a zonelor defavorizate.O problemă strigentă cu care se confruntă majoritatea zonelor rurale este lipsa apei potabile în gospodăriile țărănești: fie că satul nu este conectat la apeduct, fie că fântânile care au mai rămas au secat, de aceea ar fi binevenit să avem grijă de ceea ce ne-a rămas de la predecesorii noștri. În acest scop DEM implementează primul său proiect care va fi realizat în mai multe sate, și anume îngrijirea și renovarea fântânilor. Primii locuitori ce se vor bucura de o fântână renovată vor fi cei din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni. Sperăm într-o colaborare cît mai fructuoasă cu locuitorii și autoritățile publice locale din acest sat. În cadrul acestui proiect sătenii vor curața una din principalele fântâni ale satului, iar grupul va aduna fonduri pentru a construi un acoperiș al fântânii.  


Satul Hîrtopul Mic este situat în centrul Republicii Moldova și dispune de un apeduct. Din păcate, însă, mulți dintre localnici și în special bătrânii și familiile cu venituri reduse nu au resurse pentru a achita taxa de conectare, de aceea fântânile rămân a fi unica lor sursă de apă.  

O tradiție pe care sătenii o păstrează și o sărbătoresc este aceea de a se aduna și curăța fântânile din sat. În fiecare an locuitorii satului curăță cu forțe proprii fântânile din localitate, în acest mod apa din aceste fântâni e mai cristalină și gustoasă. Însa, odata curățate, fântânile sunt poluate rapid pentru că nu sunt acoperite. De aceea, ne propunem să completăm eforturile sătenilor prin construirea unui acoperiș pentru o fântână de lângă școală, situată la intrarea în sat. Sătenii o vor curăța conform tradiției, iar noi vom aduna fondurile pentru a construi acoperișul. Cel puțin 150 de localnici se vor bucura de o fântână renovată și acoperită. Scopul nemijlocit este de a replica acest proiect pentru mai multe fântâni în mai multe sate din Republica Moldova, deoarece de apa potabilă trebuie să se bucure fiecare locuitor al acestei țări.  

Durata amenajării acoperișului – 1 lună.

Bugetul Proiectului:  

Cost total – MDL 31,159 = EUR 1497.76:

Donații – EUR 1000 
Contribuția comunității – EUR 497.76

(*Curs valutar BNM, 02/10/2017: 1 EUR =20.8037 lei)

Cu drag, 

Diaspora Economică pentru Moldova!